Jakość wody wodociągowej na terenie miasta Piły ogłaszana jest za każdy kwartał na stronie bip.mwik.pl .
Jakość wody do picia dostarczanej mieszkańcom miasta Piły kontrolowana jest przez laboratorium badania wody MWiK Sp. z o.o. w Pile przy ul. Wałeckiej 20 w Pile.
Badania prowadzone są również przez Laboratorium Badania Wody i Gleby Powiatowej Stacji Sanitarno - Epidemiologicznej w Pile, Wojewódzką Stację Sanitarno - Epidemiologiczną w Poznaniu oraz Laboratorium Środowiskowe SGS Polska Sp. z o.o. w Pszczynie.
Prowadzone badania monitoringowe pozwalają na ocenę czy woda uzdatniona dostarczana odbiorcom spełnia wymagania jakościowe, fizyko - chemiczne oraz mikrobiologiczne określone w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia, wraz z późniejszymi zmianami.
Mimo wysokiej jakości ujmowanej wody podziemnej wolnej od zanieczyszczeń mikroorganizmami, woda podawana do sieci miejskiej w Pile jest dezynfekowana za pomocą podchlorynu sodu. Dezynfekcja wody jest konieczna, zabezpiecza bowiem sieć przed wtórnym skażeniem mikrobiologicznym.
Twardość wody jest jej naturalną właściwością, powodowaną przez obecność w wodzie rozpuszczonych składników mineralnych - głównie węglanów, wodorowęglanów, chlorków, siarczanów i krzemianów wapnia oraz magnezu. Literatura podaje dwa podstawowe rodzaje twardości wody:
1. Twardość przemijającą (pochodzącą głównie od wodorotlenków, węglanów lub wodorowęglanów wapnia oraz magnezu, które podczas gotowania wytrącają się w postaci osadów węglanów) - odpowiedzialna za powstawanie kamienia.
2. Twardość nieprzemijającą (spowodowaną obecnością siarczanów, które pozostają w wodzie po gotowaniu).
Według Rozpodządzenia Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi, dopuszczalna wartość twardości ogólnej wody powinna mieścić się w granicach 60 - 500 mg CaCO3/l.
Woda w sieci miejskiej w Pile jest średniej twardości i mieści się w przedziale od 10º - 15 ºdH (Stopnie Niemieckie ºdH) czyli 178 - 267 mg CaCO3/l.
Charakterystyka wody | Twardość ogólna mg CaCO3/l | Stopnie Niemieckie ºdH | Stopnie Francuskie ºfH | Twardość ogólna mmol/l |
bardzo miękka | 0 - 89 | 0 - 5 | 0 - 7 | 0 - 1,78 |
miękka | 89 - 179 | 5 - 10 | 7 - 18 | 1,78 - 3,57 |
średnio twarda | 179 - 268 | 10 - 15 | 19 - 25 | 3,57 - 5,35 |
znacznie twarda | 268 - 357 | 15 - 20 | 26 - 32 | 5,35 - 7,13 |
twarda | 357 - 536 | 20 - 30 | 32 - 50 | 7,13 - 10,7 |
bardzo twarda | powyżej 536 | powyżej 30 | powyżej 50 | powyżej 10,7 |
W zależności od rodzaju zmywarki i podanej w instrukcji jednostki twardości należy przyjąć odpowiednie wartości z tabeli w celu jej ustawienia i uruchomienia.
Jakość wody uzdatnionej podawanej do sieci miejskiej, kontrolowana jest na terenie miasta Piły, w Dolaszewie i w Zawadzie. Pobór wody do badania odbywa się bezpośrednio u klienta. Oprócz badań monitoringowych określonych w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia woda kontrolowana jest po awariach sieci wodociągowej oraz w trakcie prowadzenia nowych inwestycji.
Parametry wody przedstawione w tabeli mogły ulec zmianie w różnych rejonach miasta w związku z awariami sieci wodociągowej oraz licznymi inwestycjami.
W poniższej tabeli przedstawiamy zawartość składników mineralnych obecnych w pilskiej wodzie wodociągowej oraz (dla porównania) w wodzie źródlanej Primavera i w naturalnej wodzie mineralnej Arctic.
Woda z wodociągu pilskiego* zawartość w mg/l |
Woda źródlana Primavera** zawartość w mg/l |
Woda mineralna Arctic** zawartość w mg/l |
|||
Wapń | 85,3 | Wapń | 48,1 | Wapń | 82,16 |
Sód | 7,16 | Sód | 1,78 | Sód | 7,92 |
Potas | 1,74 | Potas | 0,86 | Potas | 0,93 |
Magnez | 9,79 | Magnez | 6,08 | Magnez | 15,19 |
Wodorowęglany | 287 | Wodorowęglany | 160,11 | Wodorowęglany | 260 |
Siarczany | 16,5 | Siarczany | 13,78 | Siarczany | - |
Chlorki | 5,7 | Chlorki | 4,2 | Chlorki | - |
Składniki główne w wodzie pitnej | |
Wapń (Ca2+) | Wapń bierze udział w budowaniu kości oraz zębów. Niedobór wapnia może powodować osteoporozę. Wpływa również na pracę mięśni i przesyłanie sygnałów nerwowych. Wpływa na koagulację krwi oraz reguluje pracę serca. Przy prawidłowym stężeniu wapnia zmniejsza się ryzyko chorób serca, udarów, kamieni nerkowych oraz raka jelita grubego; Największe zapotrzebowanie na wapń mają nastolatkowie, aż 1300 mg dziennie, w przypadku dzieci i dorosłych zalecana dzienna dawka wapnia wynosi 1000 mg. |
Sód (Na+) | Sód jest niezbędny do wymiany wody pomiędzy komórkami a substancją międzykomórkową. Jest również bardzo ważny w pracy mięśni – umożliwia ich skurcze Dzienne zapotrzebowanie na sód wynosi od 1 g dla dzieci w wieku 1-3 lat do 1,5 g dla nastolatków i dorosłych do 50. roku życia. Powyżej 50. roku życia zalecana dawka wynosi 1,3 g. |
Potas (K+) | Potas jest konieczny do regulacji poziomu wody w komórkach. Reguluje ciśnienie osmotyczne. Potas jest również odpowiedzialny za przesyłanie impulsów nerwowych oraz za skurcze mięśni. Niedobór potasu powoduje osłabienie, spadek ciśnienia krwi, zaparcia, ogólne zmęczenie oraz nerwowość. |
Magnez (Mg2+) | Magnez jest istotny w budowie kości oraz komórek, zwłaszcza komórek mięśni. Pomaga zachować równowagę systemu nerwowego i uczestniczy w budowie wielu enzymów. Niedobór magnezu powoduje rozdrażnienie, nerwowość oraz skurcze. Podaż dostatecznej ilości magnezu przyspiesza wchłanianie wapnia w przewodzie pokarmowym – chroni organizm przed zakwaszeniem. Ponadto zwalnia procesy starzenia organizmu. Dzienne zapotrzebowanie na magnez wynosi od 100 mg dla dzieci w wieku 1-3 lat do 400 mg dla osób dorosłych. |
Wodorowęglany (HCO3-) | Pomagają utrzymać równowagę kwasową w żołądku i jelitach oraz przyspieszają trawienie. Są również skuteczne w zwalczaniu zatrucia alkoholowego. |
Siarczany (SO42-) | Siarka ma bardzo duże znaczenie w poprawnym funkcjonowaniu komórek, wchodzi również w skład wielu enzymówRazem z sodem (Na+) jest składnikiem halitu (NaCl - sól kuchenna). W nadmiarze sól jest szkodliwa, jednak do prawidłowego funkcjonowania organizmu jest ona konieczna. Cl-utrzymuje prawidłowe ciśnienie osmotyczne w komórkach. Jako składnik kwasów trawiennych w żołądku odgrywa istotną rolę w procesach trawiennych. |
Chlorki (Cl-) | Razem z sodem (Na+) jest składnikiem halitu (NaCl - sól kuchenna). W nadmiarze sól jest szkodliwa, jednak do prawidłowego funkcjonowania organizmu jest ona konieczna. Cl- utrzymuje prawidłowe ciśnienie osmotyczne w komórkach. Jako składnik kwasów trawiennych w żołądku odgrywa istotną rolę w procesach trawiennych. |
Czystość wód określana jest parametrami fizycznymi, chemicznymi i biologicznymi.
Do parametrów fizycznych zaliczamy: barwę, mętność, smak, zapach i temperaturę.
1. Barwa. Zasadniczo woda jest bezbarwna, aczkolwiek w zależności od składu chemicznego woda przybiera rozmaite zabarwienie.
2. Mętność. Płynąca woda niesie ze sobą drobne cząsteczki mineralne
i organiczne. Ilość tych substancji ma wpływ na mętność wody.
3. Smak. Na smak wody duży wpływ ma jej temperatura oraz źródła, z których jest ona czerpana.
4. Zapach. Woda pozbawiona jest zapachu, jednakże w praktyce może posiadać zapach roślinny, bagienny lub substancji w niej rozpuszczonych, w szczególności gazów. Najbardziej znanym wszystkim zapachem wody, jest woń chloru wykorzystywanego do jej dezynfekcji w procesie uzdatniania.
Do parametrów chemicznych wpływających na czystość wody zaliczamy głównie: przewodność elektrolityczną, odczyn, twardość, żelazo, mangan, różne formy azotu, chlorki.
1. Przewodność elektrolityczna zależy od rodzaju substancji rozpuszczonych, ich stężenia i temperatury. Im wyższa przewodność tym więcej rozpuszczonych substancji posiada woda.
2. Odczyn. Jest wskaźnikiem obecności w wodzie kwasów i zasad. Pożądana wartość pH wody pitnej to przedział między 6,5 a 9,5.
3. Twardość. Twardość wody określa się ilością wapnia i magnezu, a także żelaza, manganu oraz metali ciężkich. Im więcej jest ich w wodzie tym jest ona twardsza.
4. Żelazo. Ma znaczący wpływ na smak i zapach wody. Zwiększona ilość żelaza w wodzie powoduje metaliczny jej posmak oraz wpływa na korozyjność rurociągów.
5. Mangan. Związki manganu często towarzyszą związkom żelaza w wodzie jednakże w mniejszych ilościach. Nadmiar manganu w wodzie jest niepożądany ponieważ może powodować brunatne plamy podczas prania tkanin.
6. Chlorki. Nadmierne stężenia chlorków w wodzie do picia powodują przyspieszenie tempa korozji w sieci wodociągowej, co może doprowadzić do zwiększenia zawartości metali w dostarczanej wodzie.
7. Związki azotowe – amoniak, azotyny, azotany. Duża zawartość związków azotowych w wodzie może świadczyć o zanieczyszczeniu wody nawozami sztucznymi lub fekaliami. Wysokie stężenie azotanów w wodzie może negatywnie wpływać na naturalną florę bakteryjną przewodu pokarmowego człowieka.
Parametry biologiczne. Obecność bakterii w wodzie jest niepożądana z uwagi na ich chorobotwórczość. Zgodnie z przepisami woda do picia i na potrzeby gospodarcze musi spełniać wymagania bakteriologiczne. Aby sprostać tym zaleceniom woda przeznaczona na zaopatrzenie ludności musi być poddawana dezynfekcji.
Spółka MWiK Piła informuje, że zgodnie z Taryfą cen i opłat za wodę i ścieki obowiązującą od 3.08.2021 roku do 2.08.2024 roku, wynikającą z Decyzji Nr BD.RZT.70.84.2021 Dyrektora Regionalnego Zarządu (...)
Zarząd Spółki poszukuje osoby na stanowisko: Monter sieci wodociągowej – kierowca
Szanowni Państwo, Niniejszym informuję, że z dniem 9 września 2019 r. Miejskie Wodociągi i Kanalizacja Sp. z o.o. zmienia adres z dotychczasowego na: Miejskie Wodociągi i Kanalizacja Sp. z o.o. ul. Wałecka 20 64-920 Piła Informuję, że numery NIP, Regon i KRS pozostają bez zmian. Dotychczasowe numery telefonów (...)
W związku z docierającymi do Spółki MWiK sygnałami o działających na terenie Piły osobach, które podając się za pracowników Spółki MWiK, pod pretekstem zbadania jakości wody, próbują dostać się do (...)
Zamek do toalet z tabliczką „wolne/zajęte” opatentował Amerykanin Artur Ashwell w 1882 r.
od 14 października 2020 r. do 30 października 2024 r.
ul. Jastrzębia, ul. Przepiórcza, ul. Ceramiczna
W najbliższym czasie nie przewidujemy żadnych przerw w dostawie wody.
W tym miejscu możesz podać stan wodomierza. Pamiętaj jednak o prawidłowym wypełnieniu pól. W przeciwnym razie nasz pracownik nie będzie mógł zidentyfikować wodomierza i nie wystawi faktury.
Miejskie Wodociągi i Kanalizacja Sp. z o.o.
tel. +48 67 212 50 24 | +48 67 212 29 74
faks +48 67 212 59 30
mwik@mwik.pila.pl
NIP 7640201952 | KRS 0000081995 | REGON 570503455
Spółka wpisana do Rejestru Przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego przez Sąd Rejonowy w Poznaniu Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu,
IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, kapitał zakładowy 66.124.000 zł.